PRIMERS ANYS

fundadors Ressorgiment
D’esquerra a dreta: Pius Aries, Hipòlit Nadal i Mallol, Manel Cairol i Francesc Colomer.

Ressorgiment va nèixer a l’any 1916, a Buenos Aires, de la má de quatre catalans exiliats amb idees ben definides: Manel Cairol, Hipòlit Nadal i Mallol, Pius Aries i Francesc Colomer.

Aviat, Hipòlit Nadal va quedar sol com a director. Els seus companys i fundadors van anar desapareixent: van morir Pius Aries i Manel Cairol, i Francesc Colomer va deixar la redacció per atendre altres activitats catalanes. Nadal va continuar tot sol com a redactor permanent i director únic, trobant en els seus fills nascuts a l’Argentina, Roger de Llúria, Joan B., Maria Lluisa i Jordi, uns col.laboradors eficients i en la seva muller, Maria Burch, una companya i patriota alhora.

El primer número de la revista va aparèixer el mes d’agost de 1916 amb el títol ‘Resurgiment’. A partir del número 20 va adoptar el nom Ressorgiment, per tal d’adequar-se a les normes linguistiques de Pompeu Fabra. Sota aquest nom va perdurar al llarg de 677 números èssent, sens dubte el periòdic de més durada de la premsa catalana fet a l’estranger.

En el número 1 de Ressorgiment, a la pàgina 3, hi ha un article que representa molt bé la filosofia i objectius de la revista:

“No pretenem dir res trascendental, sinó amb el nostre exemple induir a l’estudi de la llengua, la literatura, la història catalanes i a meditar sobre la posició actual de Catalunya en el món. Si aixó assolim, el nostre sacrifici serà, amb escreix, recompensat.”

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s