HOMENATGES

1936: A l’agost, en el primer 20è. Aniversari de la revista, tot i trobant-se en plena guerra, els catalans de l’interior i de l’exterior van coincidir en retre homenatge fervorós a la continuïtat patriótica de Nadal i Mallol. Es va fer un número extraordinari de Ressorgiment en el qual van col.laborar el patriarca desaparegut Manuel Folguera i Duran, president de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana; Ventura Gassol, aleshores Conseller de Cultura de la Generalitat; Carles Pi i Sunyer, Alcalde de Barcelona; el mestre Enric Morera i tota una colla d’escriptors, polítics i admiradors de la “santa continuïtat” de Nadal i Mallol. “Tots estavem admirats en veure que Ressorgiment continuava sortint cada mes amb una regularitat corprenedora. Ningú no recordava una revista que hagués durat tant. Tots pensàvem i coneixíem, per experiència, el que costava fer sortir una modesta publicació catalana amb regularitat. Per això, en complir-se el vint-i-cinquè aniversari de la fundació de la revista de Nadal i Mallol, es va fer un altre acte d’homenatge al seu director-fundador i s’hi van reproduir les vint-i-cinc portades originals d’artistes catalans de dintre i fora de Catalunya.” J. de C. En “els Homes i els Fets”

1956: En el 40é aniversari, l’artista català Andreu Dameson es posa davant la comissió organitzadora per un nou homenatge a Nadal i Mallol. (al voltant d’una taula que presidí ell)

2001: Al Novembre, un dels quatre fills d’en Hipòlit Nadal, en Joan B. Nadal, visita per primera vegada Catalunya. La Biblioteca Municipal de Port de la Selva organitza un homenatge a la figura d’en Hipòlit Nadal anomenat ‘Una flama des de l’exili’amb una mostra fotogràfica sobre tota l’obra de Ressorgiment i una sèrie d’actes i parlaments, entre els quals cal destacar el testimoni de l’obra i vida de Nadal a l’exili, fét pel seu fill Joan B.Nadal.

2012: el 28 de Juliol es fa un homenatge anomenat ‘Hipòlit Nadal i Mallol: exili i retorn’ arran del retorn de les restes del seu cos des de Buenos Aires. La Biblioteca Municipal organitza una sèrie d’actes en homenatge a la seva figura tant a la seva obra com a l’home. Es fan parlaments a càrrec de Salvador Costa (fill d’Antoni Costa), exiliat a Mèxic, Anna E. Nadal (néta de l’autor, Argentina i actualment resident a Port de la Selva), Maria Inés Nadal (néta de l’autor i Argentina resident a Buenos Aires) i Glòria Arbonès (filla de Jordi Arbonès, Argentina, actualment resident a Terrassa) i de la Dra. Marcela Lucci (especialista en Ressorgiment i en els Catalans d’Amèrica, Argentina, actualment resident a Barcelona).

2016: Arran dels 100 anys de Ressorgiment, s’estan preparant una sèrie d’actes i homenatges, tant a la seva Catalunya de naixement –la pàtria del seu cor- com a l’Argentina, la seva terra d’acollida i  de veritable estima fins a la seva mort.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s